Мондео МК2 - След смяна спирачна система свети АБС
- martin1977
- потребител
- Регистриран: 17 май 2010, 16:42
- Модел на автомобила: Ford
- Status: Извън линия
Мондео МК2 - След смяна спирачна система свети АБС
Тези дни направих някои генерални промени по моето Мондео МК2 хечбек 2.0. Махнах барабаните и сложих дискове. За целта бях намерил макферсони без амортисьорите. Сложих нови дискове и накладки, а апаратите ревизирах с нови ремонтни комплекти. Същото направих и отпред - нови дискове 300 мм. с нови накладки и апарати с нови ремонтни комплекти. Съответно след интервенцията при първото натискане на спирачката се спука спирачна тръба. Защо? Допускам че когато отзад се сложат дискове, изискват по-голямо налягане на спирачната течност и на полуизгнилите тръби толкова им е трябвало да се пръснат. Изрязах спуканите участъци и ги подмених с медни тръби. Както повечето знаете конверсията на предните спирачки не е толкова сложно, колкото на задните. При хечбека отзад освен шенкелите се сменят жила ръчна спирачка и маркучи. Новите шенкели бяха заедно с главините и датчиците за АБС и като цяло изглеждаха в перфектно състояние. Сега след като всичко е готово, подкарах колата, но светят две лампи, които преди не светеха - едната е тази на АБС-а, а другата е до нея - мисля че е на ръчната спирачка - на нея е изобразен удивителен знак и до него нещо като колело с накладка - със сигурност е нещо свързано със спирачната система. Обезвъздуших както си му е редът. Дори изключих акумулатора за 20-ина минути, но лампите отново си светят. Не съм пробвал дали работи АБС-а, защото вали и не ми се иска, а и нали не трябва сега като съм навсякъде с нови дискове и накладки да натискам рязко спирачка. Дайте идеи защо светят тези лампички на контролното табло. Друго, което ще се радвам да споделите- нормално ли е да чувствам сега все едно нямам спирачки и педалът да потъва повече от преди. Нещо хич не ми харесва как спира, а мисля че добре съм обезвъздушил.
- stoy@n
- потребител
- Регистриран: 22 авг 2008, 08:07
- Модел на автомобила: Galaxy,2.0, DOHC ,115Hp 1999
Daihatsu Cuore 1.0 12V,AT,58Hp 2003 - Status: Извън линия
Re: Мондео МК2 - След смяна спирачна система свети АБС
Една от причините да свети лампата на ABS е дефектирал или повреден датчик. Ако и направите диагностика ще се види кой от датчиците е дефектирал. Другата лампа с удивителния знак е свързана със бутона за ръчна спирачка и нивото на спирачната течност. Което и от двете да е задействано, ще светне.
- OgiDogi
- потребител
- Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
- Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ -> Focus 1.6 TDCI '07
За лампата на ръчната спирачка си провери нивото на течността в казанчето - тя свети от механичните контакти на нивомера и на лоста за ръчната.martin1977 написа:... Сега след като всичко е готово, подкарах колата, но светят две лампи, които преди не светеха - едната е тази на АБС-а, а другата е до нея - мисля че е на ръчната спирачка - на нея е изобразен удивителен знак и до него нещо като колело с накладка - със сигурност е нещо свързано със спирачната система...
Лампата на ABS ще изгасиш с диагностичен уред, който ще ти каже какъв е проблемът. Много ме съмнява, че при смяната на главините се е получила разлика в броя зъби на гривните и за модула някое колело/колела задържа непрекъснато.
- martin1977
- потребител
Ами нивото на течността е догоре. Обезвъздушавах и доливах и си свети постоянно сега. А с какъв уред да проверя датчиците и как. А що се отнася до броя зъби на гривните, не съм ги броил, но мисля че трябва да са еднакви с предишните главини- не би трябвало да има разлика. Ако някой може в датата да провери номерата на главините с гривните дали са еднакви за Мондео с барабани и Кугър, понеже новите шенкели с главини дето монтирах са от Кугър.
- stoy@n
- потребител
Както вече споменах по-горе червената лампа свети от ниско ниво на спирачната течност и бутона за ръчна спирачка. Провери със зумер(веригопроверител) поплавъка на казанчето за спирачна течност-при нормално ниво трябва да е затворен контакта. По същия начин може да провериш и бутона на ръчната. Двата контакта са свързани последователно и който и от тях да е задействан свети тази лампа.
За ABS лампата Оги е прав. Може и да не е дефектирал датчик а да има разминаване в размера/типа на зъбния венец. Направете и диагностика на ABS и ще видите кой/кои датчици ви дават грешка.
P.S. Моите датчици съм ги проверявал с уред за измерване на съпротивление и по памет стойността беше някъде към 1250- 1300 ома, но стойността за сравнение я бях взел от нов датчик. Не мога да кажа дали всички датчици са с тези стойности!
За ABS лампата Оги е прав. Може и да не е дефектирал датчик а да има разминаване в размера/типа на зъбния венец. Направете и диагностика на ABS и ще видите кой/кои датчици ви дават грешка.
P.S. Моите датчици съм ги проверявал с уред за измерване на съпротивление и по памет стойността беше някъде към 1250- 1300 ома, но стойността за сравнение я бях взел от нов датчик. Не мога да кажа дали всички датчици са с тези стойности!
- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Има голяма вероятност да не си се справил с обезвъздушаването.Заради това ти светят и лампите. Червената свети и при ниско ниво на течността в казанчето.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
- Didibao
- потребител
- Регистриран: 03 юни 2008, 01:08
- Модел на автомобила: Focus ST170
Еднакви са главините 44 зъба са, провери съпротивлението на датчика който ти дава в диагностика трябва да е 1,2-1,3ом.
Като запалиш без да тръгваш гасне ли абс?
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Като запалиш без да тръгваш гасне ли абс?

- martin1977
- потребител
Като дам на контакт и светва лампата АБС, като запаля пак си свети ... тоест постоянно свети, нито мига, нито угасва. А спирачната течност е малко над максимума, но не допускам тази лампа затова да свети .....светят си и двете лампи нонстоп още щом подам на контакт ...... а как да замеря датчиците ...
Между другото днес на мокро натиснах по-силно да пробвам и се задейства АБС-а, но не мога да гарантирам дали работи и на 4-те колела ... просто само 2-3 пъти ми ритна педала и не успях да усетя дали лови на всички колела. Не ми поднесе .. но може би защото карах бавно....
Между другото днес на мокро натиснах по-силно да пробвам и се задейства АБС-а, но не мога да гарантирам дали работи и на 4-те колела ... просто само 2-3 пъти ми ритна педала и не успях да усетя дали лови на всички колела. Не ми поднесе .. но може би защото карах бавно....
- Didibao
- потребител
Щом свети не работи, премери го с мултицет на буксата.

- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Щом не мига първоначално при контакт, значи изобщо не минава първоначалната си проверка и най-честата причина е скъсан кабел към някой датчик, омаслена клема или нещо такова. Хубавото е, че има записана грешка и може с диода да се прочете какво не е наред.
Ама как се вадеха кодовете от микрокат-а...никакъв спомен нямам.
Ама как се вадеха кодовете от микрокат-а...никакъв спомен нямам.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
- martin1977
- потребител
На буксите на датчиците, които от колелата отиват под задната седалка. Там ли да замеря съпротивление.
- Didibao
- потребител
Там да, премери и предните.

- martin1977
- потребител
Предните къде се намират? Не би трябвало там да има проблем, понеже те не са пипани, но ще ги премеря ако ми кажете къде са. Сега премерих задните- десният е 1226, а левия 0. Ще мъча да сваля някой датчик от старите главини, и тях премерих-и двата са по 1220. Но как да ги сваля без да ги счупа, има ли някакъв трик. А на старите пише Бендикс, а тези които са на колата пише мисля Бош. Проблем ли е това?
- Didibao
- потребител
Този дето ти дава стойност 0 ти е проблемния, датчиците са съвместими и аз карам с един бош и един бендикс от зад, а и при мен единия бош беше мъртъв и се наложи смяната но стария ми от шенхела излезе горе долу лесно, иначе пръскай го с някакви срейове, киснене и разни такива екстри и може и да излезе здрав, този дето не работи аз при мен го свалих направо с чука и го избих. Все пак прегледай му кабела да няма проблем с него нещо.

- martin1977
- потребител
А буксите на предните датчици къде излизат, да замеря и тях?
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
За какво да мериш предните, вече си намерил проблема, ако след като смениш датчика продължи да свети тогава.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- martin1977
- потребител
Да, тази седмица ще го сменям и дано изгасне лампичката АБС. А дали има връзка с този проблем и другата лампичка дето сега също ми свети постоянно - тази за ръчната? Или за нея да търся друг проблем?
- stoy@n
- потребител
Не, няма връзка.martin1977 написа:... А дали има връзка с този проблем и другата лампичка дето сега също ми свети постоянно - тази за ръчната?...
- momo76
- потребител
- Регистриран: 21 окт 2006, 16:11
- Модел на автомобила: Фиеста 1.25 2001г.
Ама има връзка. След 97г (ако не се лъжа) лампата за ръчната светва и когато светне тази за ABS.stoy@n написа:Не, няма връзка.martin1977 написа:... А дали има връзка с този проблем и другата лампичка дето сега също ми свети постоянно - тази за ръчната?...
- martin1977
- потребител
Моята е април месец 1997. Преди ми светваше лампата за ръчната само когато дръпна ръчна, а сега странно как светнаха и двете заедно, че и постоянно си светят и двете. Проверявам течността- на ниво си е, уж е обезвъздушена системата, та си мислех че може да е станало нещо като съм сменял жилата, въпреки че не виждам връзка. Но като сменя датчика, ще си покаже. А да питам - колко време им трябва на новите дискове и накладки да слягат, че нещо много зле още ми се струва спирачката, а вече стотина км. съм изминал.momo76 написа: Ама има връзка. След 97г (ако не се лъжа) лампата за ръчната светва и когато светне тази за ABS.