Мондео МК2 - След смяна спирачна система свети АБС

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител
Регистриран: 17 май 2010, 16:42
Модел на автомобила: Ford
Status: Извън линия

Мондео МК2 - След смяна спирачна система свети АБС

Мнение от martin1977 » 17 май 2014, 01:35

Тези дни направих някои генерални промени по моето Мондео МК2 хечбек 2.0. Махнах барабаните и сложих дискове. За целта бях намерил макферсони без амортисьорите. Сложих нови дискове и накладки, а апаратите ревизирах с нови ремонтни комплекти. Същото направих и отпред - нови дискове 300 мм. с нови накладки и апарати с нови ремонтни комплекти. Съответно след интервенцията при първото натискане на спирачката се спука спирачна тръба. Защо? Допускам че когато отзад се сложат дискове, изискват по-голямо налягане на спирачната течност и на полуизгнилите тръби толкова им е трябвало да се пръснат. Изрязах спуканите участъци и ги подмених с медни тръби. Както повечето знаете конверсията на предните спирачки не е толкова сложно, колкото на задните. При хечбека отзад освен шенкелите се сменят жила ръчна спирачка и маркучи. Новите шенкели бяха заедно с главините и датчиците за АБС и като цяло изглеждаха в перфектно състояние. Сега след като всичко е готово, подкарах колата, но светят две лампи, които преди не светеха - едната е тази на АБС-а, а другата е до нея - мисля че е на ръчната спирачка - на нея е изобразен удивителен знак и до него нещо като колело с накладка - със сигурност е нещо свързано със спирачната система. Обезвъздуших както си му е редът. Дори изключих акумулатора за 20-ина минути, но лампите отново си светят. Не съм пробвал дали работи АБС-а, защото вали и не ми се иска, а и нали не трябва сега като съм навсякъде с нови дискове и накладки да натискам рязко спирачка. Дайте идеи защо светят тези лампички на контролното табло. Друго, което ще се радвам да споделите- нормално ли е да чувствам сега все едно нямам спирачки и педалът да потъва повече от преди. Нещо хич не ми харесва как спира, а мисля че добре съм обезвъздушил.

Потребителски аватар
stoy@n
потребител
потребител
Регистриран: 22 авг 2008, 08:07
Модел на автомобила: Galaxy,2.0, DOHC ,115Hp 1999
Daihatsu Cuore 1.0 12V,AT,58Hp 2003

Re: Мондео МК2 - След смяна спирачна система свети АБС

Мнение от stoy@n » 17 май 2014, 07:29

Една от причините да свети лампата на ABS е дефектирал или повреден датчик. Ако и направите диагностика ще се види кой от датчиците е дефектирал. Другата лампа с удивителния знак е свързана със бутона за ръчна спирачка и нивото на спирачната течност. Което и от двете да е задействано, ще светне.

Потребителски аватар
OgiDogi
потребител
потребител
Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ -> Focus 1.6 TDCI '07

Мнение от OgiDogi » 17 май 2014, 07:41

martin1977 написа:... Сега след като всичко е готово, подкарах колата, но светят две лампи, които преди не светеха - едната е тази на АБС-а, а другата е до нея - мисля че е на ръчната спирачка - на нея е изобразен удивителен знак и до него нещо като колело с накладка - със сигурност е нещо свързано със спирачната система...
За лампата на ръчната спирачка си провери нивото на течността в казанчето - тя свети от механичните контакти на нивомера и на лоста за ръчната.
Лампата на ABS ще изгасиш с диагностичен уред, който ще ти каже какъв е проблемът. Много ме съмнява, че при смяната на главините се е получила разлика в броя зъби на гривните и за модула някое колело/колела задържа непрекъснато.
Изображение
Ford не боледува - направо умира... примерно след 25 години. :D
ДЕ-РУСИФИКАЦИЯ

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Мнение от martin1977 » 17 май 2014, 09:42

Ами нивото на течността е догоре. Обезвъздушавах и доливах и си свети постоянно сега. А с какъв уред да проверя датчиците и как. А що се отнася до броя зъби на гривните, не съм ги броил, но мисля че трябва да са еднакви с предишните главини- не би трябвало да има разлика. Ако някой може в датата да провери номерата на главините с гривните дали са еднакви за Мондео с барабани и Кугър, понеже новите шенкели с главини дето монтирах са от Кугър.

Потребителски аватар
stoy@n
потребител
потребител

Мнение от stoy@n » 17 май 2014, 10:39

Както вече споменах по-горе червената лампа свети от ниско ниво на спирачната течност и бутона за ръчна спирачка. Провери със зумер(веригопроверител) поплавъка на казанчето за спирачна течност-при нормално ниво трябва да е затворен контакта. По същия начин може да провериш и бутона на ръчната. Двата контакта са свързани последователно и който и от тях да е задействан свети тази лампа.
За ABS лампата Оги е прав. Може и да не е дефектирал датчик а да има разминаване в размера/типа на зъбния венец. Направете и диагностика на ABS и ще видите кой/кои датчици ви дават грешка.
P.S. Моите датчици съм ги проверявал с уред за измерване на съпротивление и по памет стойността беше някъде към 1250- 1300 ома, но стойността за сравнение я бях взел от нов датчик. Не мога да кажа дали всички датчици са с тези стойности!

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 17 май 2014, 17:14

Има голяма вероятност да не си се справил с обезвъздушаването.Заради това ти светят и лампите. Червената свети и при ниско ниво на течността в казанчето.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Потребителски аватар
Didibao
потребител
потребител
Регистриран: 03 юни 2008, 01:08
Модел на автомобила: Focus ST170

Мнение от Didibao » 17 май 2014, 19:24

Еднакви са главините 44 зъба са, провери съпротивлението на датчика който ти дава в диагностика трябва да е 1,2-1,3ом.

Като запалиш без да тръгваш гасне ли абс?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Изображение

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Мнение от martin1977 » 17 май 2014, 23:49

Като дам на контакт и светва лампата АБС, като запаля пак си свети ... тоест постоянно свети, нито мига, нито угасва. А спирачната течност е малко над максимума, но не допускам тази лампа затова да свети .....светят си и двете лампи нонстоп още щом подам на контакт ...... а как да замеря датчиците ...

Между другото днес на мокро натиснах по-силно да пробвам и се задейства АБС-а, но не мога да гарантирам дали работи и на 4-те колела ... просто само 2-3 пъти ми ритна педала и не успях да усетя дали лови на всички колела. Не ми поднесе .. но може би защото карах бавно....

Потребителски аватар
Didibao
потребител
потребител

Мнение от Didibao » 18 май 2014, 01:22

Щом свети не работи, премери го с мултицет на буксата.

Изображение

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 18 май 2014, 03:57

Щом не мига първоначално при контакт, значи изобщо не минава първоначалната си проверка и най-честата причина е скъсан кабел към някой датчик, омаслена клема или нещо такова. Хубавото е, че има записана грешка и може с диода да се прочете какво не е наред.
Ама как се вадеха кодовете от микрокат-а...никакъв спомен нямам.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Мнение от martin1977 » 18 май 2014, 10:52

На буксите на датчиците, които от колелата отиват под задната седалка. Там ли да замеря съпротивление.

Потребителски аватар
Didibao
потребител
потребител

Мнение от Didibao » 18 май 2014, 14:19

Там да, премери и предните.

Изображение

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Мнение от martin1977 » 18 май 2014, 15:57

Предните къде се намират? Не би трябвало там да има проблем, понеже те не са пипани, но ще ги премеря ако ми кажете къде са. Сега премерих задните- десният е 1226, а левия 0. Ще мъча да сваля някой датчик от старите главини, и тях премерих-и двата са по 1220. Но как да ги сваля без да ги счупа, има ли някакъв трик. А на старите пише Бендикс, а тези които са на колата пише мисля Бош. Проблем ли е това?

Потребителски аватар
Didibao
потребител
потребител

Мнение от Didibao » 18 май 2014, 22:39

Този дето ти дава стойност 0 ти е проблемния, датчиците са съвместими и аз карам с един бош и един бендикс от зад, а и при мен единия бош беше мъртъв и се наложи смяната но стария ми от шенхела излезе горе долу лесно, иначе пръскай го с някакви срейове, киснене и разни такива екстри и може и да излезе здрав, този дето не работи аз при мен го свалих направо с чука и го избих. Все пак прегледай му кабела да няма проблем с него нещо.
Изображение

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Мнение от martin1977 » 18 май 2014, 23:33

А буксите на предните датчици къде излизат, да замеря и тях?

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 18 май 2014, 23:43

За какво да мериш предните, вече си намерил проблема, ако след като смениш датчика продължи да свети тогава.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Мнение от martin1977 » 18 май 2014, 23:49

Да, тази седмица ще го сменям и дано изгасне лампичката АБС. А дали има връзка с този проблем и другата лампичка дето сега също ми свети постоянно - тази за ръчната? Или за нея да търся друг проблем?

Потребителски аватар
stoy@n
потребител
потребител

Мнение от stoy@n » 19 май 2014, 09:52

martin1977 написа:... А дали има връзка с този проблем и другата лампичка дето сега също ми свети постоянно - тази за ръчната?...
Не, няма връзка.

Потребителски аватар
momo76
потребител
потребител
Регистриран: 21 окт 2006, 16:11
Модел на автомобила: Фиеста 1.25 2001г.

Мнение от momo76 » 19 май 2014, 13:47

stoy@n написа:
martin1977 написа:... А дали има връзка с този проблем и другата лампичка дето сега също ми свети постоянно - тази за ръчната?...
Не, няма връзка.
Ама има връзка. След 97г (ако не се лъжа) лампата за ръчната светва и когато светне тази за ABS.

Потребителски аватар
martin1977
потребител
потребител

Мнение от martin1977 » 19 май 2014, 23:18

momo76 написа: Ама има връзка. След 97г (ако не се лъжа) лампата за ръчната светва и когато светне тази за ABS.
Моята е април месец 1997. Преди ми светваше лампата за ръчната само когато дръпна ръчна, а сега странно как светнаха и двете заедно, че и постоянно си светят и двете. Проверявам течността- на ниво си е, уж е обезвъздушена системата, та си мислех че може да е станало нещо като съм сменял жилата, въпреки че не виждам връзка. Но като сменя датчика, ще си покаже. А да питам - колко време им трябва на новите дискове и накладки да слягат, че нещо много зле още ми се струва спирачката, а вече стотина км. съм изминал.

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”